Evcil hayvanlar için mikro çip uygulaması Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik ile birlikte zorunlu hale gelmiştir. Bu uygulamayla birlikle evcil hayvanların koruma altına alınması ve kimlik bilgilerinin kaydedilmesi amaçlanmaktadır. Uygulama kapsamına giren hayvanlar ise kedi, köpek ve evcil gelinciklerdir. Bu yazımızda evcil hayvanlarda zorunlu çip uygulaması hakkında sıkça sorulan soruları açıklıyoruz.
Mikro çip, yaklaşık bir pirinç tanesi büyüklüğünde olan elektronik bir çiptir. Mikro çiplerin içinde bir pil yoktur. Mikro çip yerleştirilen alan üzerinden geçirilen bir tarayıcı tarafından etkinleştirilir. Bu tarayıcı tarafından yayılan radyasyon dalgaları çipi etkinleştirir. Çip, kimlik numarasını tarayıcıya iletir ve tarayıcı da numarayı ekranda görüntüler.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" gereği, ev hayvanı sahiplerinin, hayvanlarını en geç 6 aylık olana kadar kimliklendirerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'nde (PETVET) kayıt altına aldırmaları gerekmektedir.
Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydedilmektedir.
Ayrıca aşı, sahip değişikliği, kayıp ve hayvana yapılan operasyon bilgileri de kayıt altına alınmaktadır.
Düzenlemeyle ev hayvanı sahipleri, kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri il/ilçe müdürlüklerine bildirmeleri gerekmektedir.
Mikroçip deri altına yerleştirilir ve yerleştirme sırasında herhangi bir ağrı hissetmemektedirler, bilinen bir yan etkiside bulunmamaktadır. Aşı benzeri bir uygulama olup herhangi bir hazırlık gerektirmemektedir. Çip içerisinde gprs özelliği olmadığından patili dostunuzun konum bilgisine ulaşılmamaktadır.
Evet, yayımlanan yönetmeliğe göre mikroçip uygulaması zorunla hale getirildi. Mikroçip taktırmak için son tarih 31.12.2022 olarak belirlendi. Eğer bu tarihe kadar evcil hayvanınıza mikroçip taktırmazsanız ve bu durum tespit edilirse 10.000TL para cezası uygulanmaktadır.
Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik, aşağıdaki bilgilerin çipe kaydedildiğini yayımlamıştır.
a) Mikroçip numarası, yeri, yerleştirildiği tarihi,
b) Pasaport numarası,
c) Ev hayvanı sahibinin adı, soyadı, T.C. kimlik numarası, adresi, posta kodu, telefon numarası,
ç) Aşılara ait; aşının adı, imalatçı firma, parti no, son kullanma tarihi, aşılama tarihi, geçerlilik tarihi (aşının verdiği bağışıklık süresi),
d) Aşıyı uygulayan; veteriner hekimin adı, soyadı, diploma numarası, T.C. kimlik numarası,
e) Ev hayvanın adı, türü, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi, belirgin işaret ve rengi,
f) Ev hayvanının ana ve baba bilgileri,
g) Kayıp bildirim tarihi,
ğ) Operasyon tarihi,
h) Doğum tarihi,
ı) Yetiştirilme amacı,
i) Varsa hayvana ait kalıtsal kusur.
– Tarım ve Orman Bakanlığı Yönetmeliği
Temel olarak mikro çip evcil hayvan sahibine ulaşılabilecek bilgileri kaydetmektedir.
Mikro çip uygulamasını veteriner hekimler yapmaktadır ve veteriner kliniklerinde takılmaktadır. Çoğu veteriner kliniği mikro çipleri el altında bulundurur. Bu nedenle, evcil hayvanınıza randevunuzla aynı gün bir mikro çip takılması muhtemeldir.
Evcil hayvan sahiplerinin en merak ettiği sorulardan biri çipin nasıl yerleştirileceğidir. Çip deri altına hipodermik iğne kullanılarak yerleştirilir. Bu iğne diğer iğnelere göre daha kalındır. Fakat diğer iğnelerden daha acı verici değildir. Yani mikro çip uygulaması evcil hayvanlara normal bir aşıdan daha fazla acı vermemektedir.
Hayır, mikro çip evde takılamaz. Basit bir işlem gibi görünse de mikro çipin düzgün bir şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Çünkü çok fazla güç kullanmak, iğneyi çok derine yerleştirmek veya yanlış yere yerleştirmek patili dostlarımızın canını acıtabileceği gibi mikro çipin tespit edilmesini veya okunmasını zorlaştırabilir.
Hayır kedi ve köpeklerde mikro çip uygulaması için herhangi bir uyuşturma, anestezi veya ameliyat gerekmez. Mikro çip rutin bir veteriner muayenehanesi ziyareti sırasında yerleştirilebilir.
Kedi ve köpeklerde kullanılan mikro çipler sadece sahip adı-soyadı ve adresi gibi bilgiler içermektedir. GPS ve konum takip etme özelliği yoktur. Evcil hayvanınızın kaybolması/çalınması durumunda takip edilmemektedir. Fakat çipi okutan bir veteriner hekim sizin bilgilerinize ulaşabilir.
Evcil Hayvanıma Mikro Çip Takılırsa Gizliliğim Konusunda
Gizliliğiniz konusunda endişelenmenize gerek yok. Mikro çip kayıt sistemine verdiğiniz bilgiler, evcil hayvanınızın bulunması ve mikro çipinin taranması durumunda sizinle iletişime geçmek için kullanılacaktır.
Veri tabanında sizinle ilgili bulunan tek bilgi, çipi kaydettirirken veya bilgilerinizi güncellerken vermeyi seçtiğiniz bilgilerdir.
Evcil Hayvanlarda Çip Kansere Neden Olur Mu?
Mikro çipin doğrudan kansere neden olduğuyla ilgili bir bilgi bulunmamaktadır. Mevcut çalışmalara göre mikro çipin kansere neden olması çok düşük bir ihtimal.
Pursaklar bölgesinde bulunan Pet Partner veteriner kliniğinde çip uygulaması rutin olarak uygulanmaktadır. Kedi ve köpeklerde çip fiyatı ve uygulama hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.