Kediler son derece titiz ve temiz olmalarıyla tanınırlar. Tüylerini temizlerler, kumlarını titizlikle örterler. Fakat bakımlarının tamamını kendi başlarına yapamazlar. İşte bu noktada kedi sahiplerinin kedilerin bakımının nasıl sağlanacağınız bilmeleri gerekmektedir. Bu yazımızda kedi bakımı nasıl yapılır ve nelere dikkat edilmelidir açıklıyoruz.
Kediler insanlar gibi kilo takibini kendileri yapamaz. Bu yüzden, bu sizin dikkat etmeniz gereken bir konudur. Bazı kediler cinslerine bağlı olarak zayıf veya kilolu olmaya yatkındırlar. Bu konuda uzman veteriner hekiminizle kediniz için sağlıklı bir kilo hakkında danışmanız gerekmektedir.
Kediniz çok zayıfsa, bu gizli sağlık sorunlarına işaret edebilir. Öte yandan, tombul bir kedi - sevimli ve şirin olsa da - sağlıklı bir kedi değildir. Tıpkı insanlarda olduğu gibi, aşırı yağ kedinizde de sağlık sorunlarına neden olabilir. Kedinizin sağlıklı kilosunu korumasına yardımcı olmak onu daha sağlıklı tutacak ve daha uzun yaşamasına yardımcı olacaktır.
Kediniz tüysüz bir cins değilse, fazla tüy yumaklarını azaltmak için onu her gün fırçalayın. Sağlıklı bir kürk parlak ve pürüzsüz görünür. Kedinizi fırçalarken herhangi bir yumru veya ağrılı nokta fark ederseniz, veterinerinize danışın.
Taranmayı sevmeyen kediler, kedi bakımının devamlılığını zorlaştırabilir. Sonuç olarak, tüyleri keçeleşir ve birbirine dolanıyor. Bu yüzden her altı ila dokuz ayda bir kedinizi veterinerde tıraş ettirmek bu soruna bir çözümdür.
Kedinizin tüylerini çok fazla tırmaladığını veya ısırdığını fark edebilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştıysanız kedinizde pire olabilir. Kedinizin derisinde küçük kahverengi noktalar görürseniz pire ihitmali çok daha güçlü demektedir. Bu kahverengi noktalar kurumuş kan olabilir. Bunu fark ettiğinizde bir veterinerden randevu alın.
Kedilerin diş temizliği konusunda yardıma ihtiyacı olduğunu çok kişi bilmez. Veterineriniz her ziyarette kedinizin dişlerini ve diş etlerini kontrol etmelidir. Siz de bunları düzenli olarak kontrol etmelisiniz.
Kedinizin diş etleri pembe olmalı, dişleri beyaz ve çatlaksız olmalıdır. Plak ve tartar birikimi dişleri sarı veya kahverengiye dönüştürebilir. Böyle bir durumda kedinizde ağız kokusu fark ederseniz veterinere görünün, çünkü bu bir enfeksiyon belirtisi olabilir.
Kedinizin gözleri parlak ve odaklanmış olmalıdır. Gözlerde aşırı akıntı olmamalıdır. Akıntı olduğu durumlarda hijyenik bir şekilde gözler temizlenmeliridir. Eğer kedinizin göslerinde aşırı akıntı varsa bir veteriner hekime danışmanız gerekmektedir.
Kedinizin kulaklarını düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Kötü bir koku fark edersen enfeksiyon oluşmuş olabilir. Böyle bir durumda elbette kedinizi veterinere götürmeniz gerekmektedir.
Kedinizin burnunun soğuk ve ıslak olması gerekirken sıcak ve kuru olduğunu fark ederseniz endişelenmeyin. Bu durum kedinizin hasta olduğu anlamına gelmemektedir.
Kediler doğuştan tırmalayıcıdır. Tırmalamayı bölgelerini işaretlemek, bir egzersiz şekli ve pençelerinin dış katmanlarını dökmenin bir yolu olarak kullanırlar. Kedinizin mobilyaları tırmalamasını engellemek ve pençe sağlığını korumak için bir tırmalama direği şarttır.
Kedilerin Mobilyaları Tırmalaması Nasıl Engellenir? >
Bunun yanı sıra tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi gerekmektedir. Bazı sakin huylu kedilerin tırnaklarını evde kesmek mümkündür. Sizin kediniz sakin huylu değilse pati ve pençe bakımı için düzenli veteriner rutini oluşturmanız gerekmektedir.
Kedinizin size ihtiyacı olduğu kadar sizin de ona ihtiyacınız var. Elbette bunu her zaman göstermeyebilir, ama eminim oyun oynama veya kucaklaşma zamanı geldiğinde anlayacağınız işaretler veriyordur.
Bu yüzden kedinizin genel sağlığı ve bakımı için onunla vakit geçirmeniz önemlidir.