Petpartner

Kedim Kusuyor: Nedenleri & Tedavisi

Veteriner Hekim
Aslıhan Koca

Eğer bir kedi sahibiyseniz "Kedim sürekli kusuyor ne yapmalıyım?" sorusunu sormuş olabilirsiniz. Kedilerin kusması yaygındır. Bu yüzden kediniz her kustuğunda endişelenmeniz veya veterinere gitmeniz gerekmez. Fakat kediniz sürekli kusuyorsa bir veterinere danışmanız gerekmektedir. Yazımızın devamında kedilerin kusma nedenlerini, ne renk kustuklarının hangi anlama geldiğini açıklıyoruz.

Kediler Neden Kusar?

Kediler tüy yumağı yuttuğu veya hafif mide rahatsızlığı nedeniyle ara sıra kusabilirler. Bu tür bir kusma genellikle iyi huyludur. Bunun yanı sıra kedi kusmasının kronik bir hastalık, tıkanma, gıda alerjisi, parazit ve daha fazlası nedeni vardır.

Kediniz gün içinde birden fazla kez kusuyorsa veya kusma sıklığında artış fark ederseniz, bir veteriner hekime danışmanız gerekmektedir.

Kedilerde Kusma Nedenleri

Ne yazık ki kedilerde kusma çok belirsiz bir semptomdur ve nedenleri son derece çeşitli olabilir. Neredeyse her kedi hastalığı kusmayla sonuçlanabilir. 

Kedi kusmasının en yaygın sebepleri aşağıdaki gibidir. 

  • Zehirli veya toksin madde içeren yiyecekler.
  • Kemoterapi veya antibiyotik gibi ilaçlar.
  • Mamasında ani bir değişiklik yapmak.
  • Yabancı madde (ip, lastik vb.) yutmak
  • Bağırsak hastalıkları, kabızlık veya ishal
  • Karaciğer, böbrek veya pankreastaki bir sorun
  • Hipertiroidizm, yüksek kalsiyum, diyabet 
  • Nörolojik hastalıklar
  • Parazitler
  • Kanser

Tüy Yumakları

Kediler kendilerini yalarken dilleri tüylerindeki gevşek tüyleri çeker ve bu tüyleri yutarlar. Büyük miktarlarda tüy midede birikebilir ve kolayca sindirilemez. Bu da kedinin tüy yumağı kusmasına neden olur. Bu kusma nedeni genellikle endişelenecek bir şey değildir.

Ancak kediniz sık sık tüy yumağı çıkarıyorsa bu konuyu veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir. Çünkü bazı durumlarda çok fazla tüy kusmak sindirimsel bir sorunun erken belirtisi olabilir.

Mide Rahatsızlıkları

Kedilerde mide rahatsızlığı mama değişikliği, üşütme, toksinler veya ilaç yan etkilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bazı mide rahatsızlıklarının nedenleri hafiftir ve kendiliğinden düzelir. Ancak daha ciddi sebepleri de olabilir. Bu durumda veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.

Yabancı Cisimler veya Tıkanıklıklar

Kediniz oyuncak, ip parçaları, saç tokası, lastik veya diğer yabancı maddeler yerse, bu tıkanmaya ve kusmaya yol açmaktadır. Bu kusma nedeni ciddidir ve acil veteriner müdahalesi gerektirir.

Gıda Alerjileri ve Bağırsak Rahatsızlıkları

Gıda alerjisi kedilerde oldukça nadir görülür. Ancak kedi tetikleyici bir yiyecek yediğinde ortaya çıkan sindirim sistemi iltihabı nedeniyle kusmaya neden olabilir. Bazı kediler bu durumların bir sonucu olarak hem kusma yaşayabilir hem de ishal olabilir.

Kronik Hastalıklar

Böbrek hastalığı, pankreatit ve hipertiroidizm gibi kronik hastalıklar bulantı ve kronik kusmaya neden olabilir. Bu kusma nedenlerinin ele alınması, altta yatan durumun belirlenmesi gerekir. Eğer kediniz böyle bir hastalık nedeniyle kusuyorsa bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Bu durumların çoğu ömür boyu tedavi gerektirir.

Parazitler 

Bu kusma nedeni yavru kedilerde daha yaygındır, ancak her yaştan kedide görülebilir. Kedinizde parazit olması durumunda kustuğunda veya dışkısında küçük kurtlar görebilirsiniz. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız kedinizi yakın takibe almanız gerekmektedir. Parazit tedavi edilebilir ve edildiğinde kedinizin kusması duracaktır. 

Kanser

Sindirim sistemi kanserleri kedilerde oldukça yaygındır ve kusmaya neden olabilir. Vücudun diğer bölgelerindeki kanserler de mide bulantısı, rahatsızlık ve halsizlik hissine neden olabilir ve bu da kusmaya yol açabilir. 

Kedilerde Kusma Çeşitleri & Renkleri

Kedi sahipleri genellikle kedilerinin kusma nedenini kusmuğun rengine veya kıvamına göre teşhis etmeye çalışırlar. Ne yazık ki teşhis o kadar basit değildir. 

Bir kedinin kusmuğunun rengi, kedinin ne yediğine, kedinin yediği mama veya ödül mamalarında kullanılan boyalara ve bir dizi başka faktöre bağlı olarak değişebilir. 

Bu nedenle renk, kedinizin kusma nedenini teşhis etmek için güvenilir bir yol değildir.

Sarı veya turuncu kusmaMidede kısmen sindirilmiş gıda ve safra bulunması nedeniyle oluşabilir.
Beyaz ve berrak kusmaTükürüğün yemek borusundan kusması veya kedinin boş mideyle kusması nedeniyle oluşabilir.
Köpüklü kusmaAynı şekilde, bu tipik olarak yemek borusundan veya boş bir mideden gelen kusmadır.
Yeşil kusmaBazen safranın varlığından veya kedinin yeşil yabancı maddeler veya yeşil boyalar içeren yiyecekler yutmasından dolayı ortaya çıkabilir.
Kırmızı veya pembe kusmaKan varlığına işaret edebilir. Ya da yutulan yabancı maddelerden veya kedinin mama ve ödül mamalarında kullanılan boyalardan kaynaklanıyor olabilir.
Siyah veya kahverengi kusmaKahve telvesine benzeyen siyah veya kahverengi kedi kusmuğu sindirim sisteminde kanama belirtisi olabilir. Bu durumda derhal veteriner hekime başvurulması gerekmektedir.
Mama KusmaKediler yediği mamayı sindiremediğinde bu şekilde kusmaktadır.

Bu kapsamlı bir liste değildir ve sorunun doğru bir şekilde teşhis edilebilmesi için kedinizin bir veteriner hekime görünmesi gerektiğini unutmamak önemlidir.

Kedilerde Kusma Nedenlerinin Teşhis Edilmesi  

Kedim kusuyor şikayetliyle veterinere başvurduğunuzda sorunu teşhis etmek için uygulanan rutinler vardır. Bunlardan başlıca olanları kediye röntgen çekilmesi, kan ve idrar testi yapılmasıdır.

Röntgen organ boyutu ve şeklindeki anormallikleri, yabancı cisimleri, tümörleri, kabızlığı ve veterinerin fiziksel muayene ile değerlendiremeyeceği diğer anormallikleri ortaya çıkarabilir. 

Kan tahlili organ fonksiyon bozukluğu ve zehirlenme gibi durumları tespit edebilir. Ayrıca diyabet ve hipertiroidizm gibi endokrin bozuklukları teşhis edebilir. Diyabet, böbrek hastalığı ve idrar yolu enfeksiyonları gibi durumları teşhis etmek için kan tahlili ile birlikte idrar tahlili de yapılması gerekir.

Pet Partner Veteriner Kiniği: Kedilerde Kusmanın Çözümü

Pursaklar'da bulunan Pet Partner veteriner kliniğindeki uzman veteriner hekimlerimiz kedi kusmasının nedenleri tespit etmek ve tedavi etmek için rutin uygulamalarda bulunmaktadır. Röntgen, kan ve idrar tahlilinin yanı sıra fiziksel muayene de yapılmaktadır.

Kusan kedilerde karın ağrısı, karında veya başka bir yerde kitleler, belirgin bir yabancı cisim, kilo kaybı bulgusu,  tiroid bezinde büyüme ve ateş gibi çeşitli semptomları konrol edilmektedir. Muayene sonucunda sorun tespit edilip bir tedavi planı hazırlamaktadır. 

Siz de patili dostunuzda kedim sürekli kusuyor sorunu yaşıyorsanız veteriner hekimlerimizle iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.

Petpartner Blog

Diğer Makaleler

Tümünü Gör
Kedi
3.2.2023

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir ve neden olur? Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılan bıyık yorgunluğunun nedeni mama kapları ve..
Köpek
3.2.2023

Köpeklerde Gebelik & Doğum

Genel
3.17.2023

Evcil Hayvanlarda Çip Uygulaması ve Sıkça Sorulan Sorular

Evcil Dostlarınız İçin

Pursaklar Veteriner Kliniği

Saray Fatih, Akıncılar Cad.No: 1B, 06145 Pursaklar/Ankara
0312 400 0 700
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 18:00