Petpartner

Kedilerde Diyabet Belirtileri & Tedavi Yöntemleri

Veteriner Hekim
Aslıhan Koca

Diyabet ciddi bir hastalıktır ve sadece insanlarda görülmez; kediniz de diyabetten etkilenebilir. Kedilerde diyabetin (şeker hastalığı) temel belirtilerini bilmek önlem almanıza yardımcı olmaktadır. Bu yazımızda kedilerde diyabet nedenler, belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlatıyoruz.

Kediler Neden Diyabet Hastası Olur?

Kedilerde diyabet, vücudun glikozu veya kan şekerini işleme şeklini etkileyen yaygın bir metabolik bozukluktur. Pankreas yeterli insülin üretemediğinde veya vücut ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkar. Kedilerde diyabet belirtileri arasında susuzluk, idrara çıkma ve iştahın yanı sıra kilo kaybında da artış yer alır.

Kedilerde iki tür diyabet vardır: Tip 1 ve Tip 2. İnsüline bağımlı diyabet olarak da bilinen Tip 1 diyabet, pankreas glikoz seviyelerini düzenlemek için yeterli insülin üretemediğinde ortaya çıkar. İnsüline bağımlı olmayan diyabet olarak da bilinen Tip 2 diyabet, vücut ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamadığında ortaya çıkar.

Kedilerde Diyabet Belirtileri

Kedilerde diyabet için risk faktörleri arasında obezite, yaş ve pankreatit ve hipertiroidizm gibi belirli nedenler yer alır. Aşırı kilolu, obez veya yaşlı kedilerin diyabet geliştirme riski daha yüksektir.

Dünya genelinde kedi ve köpeklerin yarısından fazlasının aşırı kilolu veya obez olduğu ve diyabetin kedilerde köpeklerden yaklaşık üç kat daha yaygın olduğu tahmin edilmektedir.

Artan idrara çıkma: En yaygın kedi diyabeti semptomlarından biri sık idrara çıkmaktır. Topaklanan kum kullanıyorsanız, kum kabında normalden daha fazla veya daha büyük topaklar olup olmadığını kontrol edebilirsiniz; bu da idrara çıkmanın arttığının olası bir işaretidir.

Aşırı susuzluk: Daha sık idrar yapan bir kedi daha fazla susayacak ve su kabının başında daha fazla zaman geçirecektir. Kedilerde diabetes mellitusun bu ilk iki belirtisi, aşırı idrara çıkma ve anormal susuzluk, klinik olarak poliüri ve polidipsi veya PU/PD olarak adlandırılır.

İştah artışı: Bir kedi ekstra bir ödül için hiçbir fırsatı kaçırmaz, ancak diyabetik kedilerin mama isteme olasılığı daha yüksek olabilir. Bir kedi diyabetli olduğunda, glikoz adı verilen ve mamadan aldığı birincil enerji kaynağı hücrelere ulaşamaz. Enerji açlığı çeken hücreler beyne hala "aç" olduklarına dair sinyal gönderir ve bu da daha fazla yiyecek için miyavlamayı başlatabilir. Diyabetik kedilerde sıklıkla görülen bu doymak bilmez açlık, polifaji olarak adlandırılır.

Beklenmedik kilo kaybı: Bir kedinin artan gıda alımına rağmen kilo kaybetmesi, evcil hayvan diyabetinin bir başka potansiyel belirtisidir. Hücrelere glikoz alımı zayıf olduğu için, vücut diğer enerji kaynaklarına yönelir, yağ ve kasları yakarak kilo kaybına yol açar.

Kedinizde bu temel belirtilerden bir veya daha fazlası varsa, bir sonraki veteriner ziyaretinizi planlamanın ve endişelerinizi dile getirmenin zamanı gelmiştir. Kedi diyabeti kendi kendinize teşhis edebileceğiniz bir hastalık değildir, çünkü bu belirtilerin çoğu başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Klinik belirtilerin yanı sıra tam bir fizik muayene, kan tahlili ve idrar tahlili, kesin bir tanı koymak için gerekli olacaktır.

Pet Partner Pursaklar Veteriner Kliniği

Kedilerde diyabeti teşhis etmek için uzman veteriner hekimimiz fiziksel muayene, kedinin glikoz seviyelerini kontrol edilmesi ve kan ve idrar testleri gibi uygulamalarda bulunmaktadır. Kedilerde diyabet tedavisi tipik olarak glikoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olmak için insülin enjeksiyonları veya oral ilaçların uygulanmasının yanı sıra kilo kaybını teşvik etmek için kedinin diyetinde ve egzersiz rutininde değişiklikler yapılmasını içerir.

Geleneksel tedaviye ek olarak, karbonhidrat oranı düşük ve uygun kalori alımına sahip tutarlı ve düzenli bir diyet, diyabetik kediler için çok faydalı olabilir.

Kedinizin glikoz seviyelerini düzenli olarak izlemek ve veteriner hekiminizi kedinizin durumundaki herhangi bir değişiklikten haberdar etmek önemlidir. Uygun tedavi ve yönetimle, diyabetli birçok kedi uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilir.

Genel olarak, diyabet kedilerde ciddi ancak yönetilebilir bir durumdur. Doğru teşhis, tedavi ve bakım ile diyabetik kediler uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilir. Bir evcil hayvan sahibi olarak, diyabetin belirtileri ve risk faktörlerinin farkında olmak ve kedinizde teşhis edilmesi durumunda durumu yönetmek için bir veterinerle yakın çalışmak önemlidir.

Petpartner Blog

Diğer Makaleler

Tümünü Gör
Kedi
3.2.2023

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir ve neden olur? Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılan bıyık yorgunluğunun nedeni mama kapları ve..
Köpek
3.2.2023

Köpeklerde Gebelik & Doğum

Genel
3.17.2023

Evcil Hayvanlarda Çip Uygulaması ve Sıkça Sorulan Sorular

Evcil Dostlarınız İçin

Pursaklar Veteriner Kliniği

Saray Fatih, Akıncılar Cad.No: 1B, 06145 Pursaklar/Ankara
0312 400 0 700
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 18:00