Böbreklerin görevi, doğal atıkları kandan alıp idrara vermektir, böylece kediniz çişini yaptığında vücuttan atılabilirler. Kedinizin böbrekleri düzgün çalışmazsa, bu atıklar birikmeye başlayacaktır.
Kronik böbrek yetmezliği, böbreklerin aylar ya da yıllar içinde yavaş yavaş çalışmayı bırakmasıdır. Çoğu böbrek yetmezliği vakasında böbreklerin çalışmayı durdurmasına neyin neden olduğunu bulmak mümkün değildir, ancak böbreklerinde daha fazla aşınma ve yıpranma olduğu için yaşlı kedilerde çok yaygın olarak görülmektedir.
Kedilerde böbrek yetmezliği bazen aşağıdaki gibi belirli sorunlardan kaynaklanabilir:
Polikistik böbrekler - İran ve British Shorthair gibi bazı ırklarda böbreklerde kistlerin (sıvı dolu keseler) gelişmesine neden olan kalıtsal bir sorundur.
Zehirler - böbreklere zarar verebilecek ve daha sonra kronik böbrek yetmezliğine yol açabilecek birçok ilaç, gıda ve kimyasal madde vardır.
Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar - idrar enfeksiyonları, Feline Immunodeficiency Virus (FIV) gibi bazı virüsler gibi böbreklere zarar verebilir.
Üriner sistemdeki taşlar - mesane veya üriner sistemdeki mineral birikimlerinin neden olduğu taşlar ve çamur, tıkanmalara ve böbrek hasarına neden olabilir.
Kanser - böbrek tümörleri nadirdir ancak böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Kedilerde böbrek yetmezliği aylar ve yıllar içinde yavaşça gelişen ve yavaşça ilerleyen semptomlara neden olma eğiliminde olan böbrek hasarından kaynaklanır. Bu, bir enfeksiyon veya zambak gibi bir zehir gibi bir şeyin aniden böbreklerde büyük miktarda hasara neden olması durumunda gelişen akut böbrek hastalığından farklıdır. Akut böbrek hastalığı olan kediler çok hızlı bir şekilde ciddi semptomlar geliştirme eğilimindedir.
Kronik böbrek hastalığı erken evrelerde herhangi bir belirtiye neden olmayabilir çünkü böbrekler hala idare edebilmektedir. Böbrekler önemli ölçüde hasar gördükten ve başa çıkamaz hale geldikten sonra belirtiler ortaya çıkmaya başlayacaktır. Bazıları çok yavaş ortaya çıkabilir ve fark edilmesi zor olabilir. Belirtiler şunları içerir:
Kronik böbrek yetmezliği kan ve idrar testleri kullanılarak teşhis edilebilir. Bu testler, böbreklerin düzgün çalışmadığını gösteren belirli maddelerin yüksek seviyelerini tespit eder. Gerekirse, bu test sonuçları veterinerinizin kedinizin böbrek hastalığını derecelendirmesine de yardımcı olur, bu da hastalığın ne kadar ciddi olduğunu gösterir. Veterineriniz ayrıca kedinizin kanını, böbrek yetmezliğinin neden olabileceği hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) gibi hastalık ile ilişkili diğer sorunlar açısından da test edebilir.
Veterineriniz kedinizin kan basıncını da kontrol edebilir çünkü böbrek yetmezliği olan kedilerde kan basıncı tehlikeli derecede yüksek olabilir.
Bazı durumlarda, böbreklerin şeklini ve boyutunu kontrol etmek için röntgen çekmek veya ultrason taraması yapmak gerekir.
Kronik böbrek yetmezliğini tedavi etmek veya halihazırda meydana gelmiş olan hasarı tersine çevirmek mümkün değildir, ancak yavaşlatmak ve semptomları azaltmak mümkündür.
Kedinize kronik böbrek hastalığı teşhisi konulduğunda durumu kötüyse, ilk tedavi şunları içerebilir:
Sıvılar - böbrek hastalığı olan kediler çok miktarda idrar üretme ve susuz kalma eğilimindedir. Veterinerinizin, kaybettiği sıvıların bir kısmını yerine koymak için kedinize sıvı serumu takması gerekebilir.
İştah ve bulantı önleyici ilaçlar - böbrek hastalığı kanda toksinlerin birikmesine neden olarak bulantıya (hasta hissetme) ve iştahın azalmasına yol açar. Bunu tersine çevirmek için veterinerinizin kedinize bulantı önleyici ve iştah açıcı bir ilaç vermesi gerekebilir.
Kan basıncı ilaçları - böbrek hastalığı yüksek kan basıncına neden olur ve bu da daha fazla böbrek hasarına ve ani körlük gibi diğer komplikasyonlara yol açabilir. Kedinizin tansiyonu yükselirse veterineriniz ona tansiyon ilacı yazabilir.
Antibiyotikler - Böbrek yetmezliği olan kediler idrar enfeksiyonlarına yatkındır. Bu nedenle kedinizde enfeksiyon belirtileri varsa veterineriniz antibiyotik reçete edebilir.
Kediniz stabil hale geldikten sonra, muhtemelen aşağıdakileri içeren sürekli tedaviye ihtiyaç duyacaktır:
Özel bir böbrek diyetiyle beslemek - doğru protein, fosfor ve sodyum seviyelerine sahip özel bir diyet, kedinizin mümkün olduğunca uzun süre kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz en önemli değişikliktir. İdeal olarak, kedinizin mamasında aldığı su miktarını artırmak için ıslak bir mama seçin. Veterineriniz kediniz için en uygun mamayı seçmenize yardımcı olacaktır.
Su alımının artırılması - böbreklerini desteklemek ve dehidrasyonu önlemek için kedinizi mümkün olduğunca çok su içmeye teşvik edin. Evin etrafında birden fazla kapta taze su sağlayın. Bazı kediler akan suyu tercih eder, bu nedenle bir su çeşmesi kullanmayı deneyebilirsiniz.
Fosfat bağlayıcılar - böbrek yetmezliği kedilerde fosfat seviyeleri tehlikeli seviyelere çıkabilir, özellikle de özel bir böbrek diyeti yapmıyorlarsa veya diyet tek başına seviyelerini kontrol etmek için yeterli değilse. Kedinizin fosfat seviyeleri yükselmişse, veterineriniz mamasına bir fosfat bağlayıcı eklemeyi önerebilir.
Düzenli izleme - kedinizin veterineriniz tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir. Bu kontroller kan testleri, idrar testleri ve tansiyon kontrollerini de içerebilir. Veterineriniz kedinizi ne sıklıkta görmek istediğini size bildirecektir.
Vitaminler - veterineriniz kediniz için vitamin takviyeleri reçete edebilir.
Diğer tedaviler - kedinizde anemi gibi böbrek yetmezliğinden kaynaklanan komplikasyonlar varsa veterineriniz ek tedaviler önerebilir.