Keneler, konak hayvanlarının kanıyla beslenen parazitlerdir ve insanlara ve evcil hayvanlara hastalık bulaştırabilirler. Köpeğinizin dışarıda çok zaman geçirdiği durumlarda, kene kontrolleri günlük rutininizin bir parçası olmalıdır. Bir keneyi nasıl fark edeceğinizi ve köpeğinize bir kene yapıştığında ne yapmanız gerektiğini yazımızda anlatıyoruz.
Köpeğinizin tüm vücudunu parmaklarınızla yavaşça kontrol edin. Şişlik veya kabarıklık hissederseniz, kene olabileceği bir yeri kontrol edin.
Sadece köpeğinizin vücuduyla sınırlı kalmayın, ayak parmakları arasını, bacaklarının etrafını, kulaklarının içini, yüzünün her tarafını, çenesini ve boynunu da kontrol edin.
Keneler siyah, kahverengi veya ten renginde olabilir ve sekiz bacakları vardır. Ayrıca, bazı türler sadece bir toplu iğne başı büyüklüğündedir. Bu tür kenelerin fark edilmesi diğerlerine göre daha zor olabilir.
Bu konuda tecrübeliyseniz ve daha önce veteriner hekimizinizden bu konuyla ilgili danışmanlık aldıysanız köpeğinize yapışan keneyi kendiniz çıkarabilirsiniz. Kene çıkarma işlemi için aşağıdaki ekipmanları kullanabilirsiniz:
Cildinizle teması önlemek için her zaman eldiven giyimelisiniz
Keneyi izopropil alkol içine atın ve keneyi bulduğunuz tarihi kaydedin. Evcil hayvanınız kene kaynaklı bir hastalık belirtisi göstermeye başlarsa, veterineriniz bunu tanımlamak veya test etmek isteyebilir. Bazı belirtiler arasında üç ila dört gün süren artrit veya topallık, hareket isteksizliği, şişmiş eklemler, ateş, yorgunluk, şişmiş düğümleri, iştahsızlık ve nörolojik sorunlar yer alır.
Ellerinizi yıkayın, evcil hayvanınızın yarasını antiseptik ile temizleyin ve cımbızlarınızı izopropil alkol ile temizlediğinizden emin olun.
Bir enfeksiyonun ortaya çıkıp çıkmadığını görmek için kenenin bulunduğu bölgeyi sıkça kontrol edin. Deri tahriş olmaya devam ederse veya enfekte olursa, veterinerinizden randevu alın.
Köpeğinizle dışarda çok vakit geçiriyorsanız rutin olarak kene kontrolü yapmalısınız. Keneler konakçılar arasında transfer olur, bu nedenle ağaçlık, yapraklı veya çimenli alanlarda yapılan açık hava etkinliklerinden sonra sadece köpeğinizin değil tüm aile üyelerini kontrol etmek önemlidir.
Evcil hayvanınızı düzenli olarak bir pire tarağı ile tarayın ve kullandıktan hemen sonra poşetleri atın, köpeğinizin vakit geçirdiği çimenlik alanları biçin, evcil hayvan yataklarını haftalık olarak yıkayın ve evcil hayvanınızı pestisit içermeyen bir evcil hayvan şampuanı ile yıkayın.
Veterinerinize pire ve kene önleyiciler hakkında da danışabilirsiniz.
Kenelere veteriner hekim müdahalesi aşağıdaki adımları içerebilir:
Veteriner hekim, köpeğinizin durumunu değerlendirecek ve ihtiyaç duyulan tedavi ve önlemleri belirleyecektir. Her durumda, veteriner hekimin önerilerine uymak ve gerektiğinde onlarla iletişimde kalmak önemlidir.