Petpartner

Koruyucu Veteriner Hekimlik Uygulamaları

Veteriner Hekim
Aslıhan Koca

Koruyucu veteriner hekimlik, hayvanların sağlık, refah veya çevre durumlarını koruma amacıyla yapılan müdahalelerin bütünüdür. Bu, hayvanların zararlı etkilere karşı korunması, hastalıkların önlenmesi veya tedavisi, aşıların yapılması, çevresel faktörlerin hayvanlar üzerindeki etkilerinin azaltılması gibi konuları kapsar. Koruyucu Veteriner Hekimliği, hayvan sağlığını ve çevresel durumlarını geliştirmeyi amaçlar ve hayvanların hayat kalitesini artırmayı hedefler.

Gelecekteki muhtemel hastalık ve sakatlığın riskini, ciddiyetini ve süresini en aza indirecek veya engelleyecek, hasta sahiplerinin farkında olmadığı hastalık belirtileri ortaya çıkmadan önce teşhis edip tedavinin hastalığın erken döneminde yapılmasını sağlayan hastalık öncesi sağlık hizmetlerini kapsamaktadır. Sevimli dostlarımız için başlıca koruyucu hekimlik kapsamında aşılama programlarının titizlikle yürütülmesidir. Düzenli ziyaretlerinizle oluşturulan aşı programı, cep telefonunuza 1 gün öncesi mesaj yoluyla haber verilir. Ayrıca kliniğimiz mobil uygulaması aracılığla aşı takibini yapabilirsiniz.

Koruyucu Veteriner Hekimlik Nedir?

Evcil hayvanınız hastalandığında aklınızdan birçok şey geçebilir: Evcil hayvanım iyileşecek mi? Bunun tedavisi ne kadara mal olacak? Bunu karşılayabilir miyim? Düşünülmesi en zor sorulardan biri de şudur: Bu durum önlenebilir miydi?

Bazı durumlarda, hastalık süreci yaşa bağlıdır ve sahibinin elinde değildir. Ancak önlenebilir birçok yaygın hastalık ve acil durum da vardır. Ayrıca, yaşa bağlı birçok hastalık, tarama testleri yoluyla hastalık gelmeden önce tespit edilebilir. Bu da veteriner hekimler olarak ilerlemeyi yavaşlatmamıza ve hastalığı daha iyi yönetmemize olanak tanır.

Koruyucu hekimlik ve önleyici bakım, sizin ve veteriner hekiminin evcil hayvanınızı sağlıklı tutmak için yaptığı her şeyi kapsayan bir terimdir. Birçok insan önleyici (veya koruyucu) bakımı, veterinerlerini yılda en az bir kez aşı için ziyaret etmek ve parazit önleyici kullanmak olarak düşünür.

Koruyucu Veteriner Hekimlik Uygulamaları

Bunlar önleyici bakımın önemli bileşenleri olsa da, sadece başlangıçtır. Koruyucu veteriner hekimlik ayrıca şunları içerir:

  • Kapsamlı fiziksel muayeneler.
  • Parazitler ve yaşa bağlı hastalıklar için tarama.
  • Sağlıklı bir kilonun korunması.
  • İyi bir ağız sağlığının korunması.
  • Kısırlaştırma.

Evcil hayvanınızın her yıl aşı zamanı gelmemiş olsa bile, yine de her yıl veteriner hekimi ziyaret etmelidir

Evcil hayvanım neden düzenli veteriner kontolüne girmeli?

Her kontrol sırasında veteriner hekiminiz evcil hayvanınızın fiziksel muayenesini yapar. Bu, kilo ve vücut kondisyon skoru, diş sağlığı, gözler, kulaklar, kalp ve akciğerler, karın, eklemler ve cilt değerlendirmesini içeren tepeden tırnağa bir muayenedir. 

Rutin muayeneler veterinerinizin evcil hayvanınız için neyin normal olduğunu öğrenmesini sağlar, böylece zaman içinde hastalıkları ve ince değişiklikleri daha kolay tespit edebilir. 

Örneğin, veterineriniz kedinizin son ziyaretinden bu yana 2 kilo kaybettiğini fark ederse, kedinizin önemli ölçüde hasta olduğunu belirlemeden önce nedenini araştırmanızı önerebilir. Alternatif olarak, köpeğiniz geçen yıldan bu yana 10 kilo aldıysa, veterineriniz güvenli bir şekilde kilo vermenin ve köpeğinizi mümkün olduğunca sağlıklı tutmanın yollarını önerebillir.

Veteriner hekiminizin aşılar, parazit önleme, kan testleri ve diş bakımı da dahil olmak üzere her randevuda yaptığı öneriler, evcil hayvanınızın yaşamı boyunca mümkün olduğunca sağlıklı kalmasına yardımcı olacaktır.

Pursaklar Petpartner Veteriner Kliniği

Pursaklar Petpartner Veteriner Kliniğinin temel amaçlarından biri, evcil hayvan sahiplerini gelecekte tıbbi krizlerden kaçınmaya yardımcı olabilecek önleyici bakım uygulamaları hakkında bilgilendirmektir.

Evcil hayvanlarımızın uzun vadeli sağlığını sürekli olarak bir öncelik haline getirerek, birçok tıbbi sorunu önleyebilir ve tüylü aile üyelerimizin refahını ve uzun ömürlülüğünü artırabiliriz. 

Koruyucu veteriner hekimlik hakkında daha fazla bilgi için iletişim sayfamızdan uzman hekimlerimize ulaşabilirsiniz.

Petpartner Blog

Diğer Makaleler

Tümünü Gör
Kedi
3.2.2023

Kedilerde Bıyık Yorgunluğu (Bıyık Stresi)

Kedilerde bıyık yorgunluğu nedir ve neden olur? Kedilerde bıyık stresi olarak da adlandırılan bıyık yorgunluğunun nedeni mama kapları ve..
Köpek
3.2.2023

Köpeklerde Gebelik & Doğum

Genel
3.17.2023

Evcil Hayvanlarda Çip Uygulaması ve Sıkça Sorulan Sorular

Evcil Dostlarınız İçin

Pursaklar Veteriner Kliniği

Saray Fatih, Akıncılar Cad.No: 1B, 06145 Pursaklar/Ankara
0312 400 0 700
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 18:00